03 - Žánr, který jsem nikdy nepsala

5. října 2012 v 19:46 | Iswida |  30 Day Writing Challange
Dobře. Challange pořád chci splnit, ale časové limity ruším úplně. Když mám čas, hledím do blba, hraju pinball nebo válčím v kuchyni.
A přesně o tom je dnešní příspěvek. Je to takový polovtip, nepředpokládám, že by to někomu mohlo být užitečné, leda snad jako inspirace v některých receptech.


STUDENTSKÁ KUCHAŘKA PRO NAPROSTÉ AMATÉRY - 1. DÍL


Předmluva

Skotsko a první týdny na koleji mě obohatily o nový druh zkušenosti - totiž jak se snadno a levně vypořádat se skutečností, že co si neuvařím, to nesním. Předpokládám, že se tento zárodek superschopností bude dále rozvíjet a umožní tak vznik druhého dílu mé nedocenitelné příručky.
Tato kuchařka se totiž neomezuje pouze na jaksi "potravinový" aspekt receptů. Počítá totiž také s nedostatkem nádobí, prostoru a času. Každý recept je tedy ohodnocen body od jednoho do pěti na základě těchto kritérií:

Kuchařská zdatnost: 1 - tento recept je obtížnější pokazit než nepokazit, 5 - je teoreticky možné, že za působení špatné konstalace hvězd se to nebude dát pozřít
Časová náročnost: 1 - za čtvrt hodinky jíte, a ještě si mezitím stihnete prohlédnout facebook, 5 - musíte vstát v deset, abyste jedli kolem poledne
Prostorová náročnost: 1 - kolejní buňková kuchyňka s délkou linky asi metr včetně dřezu a dvoukoláku (= pouze dřez a dvoukolák) bez problémů stačí, 5 - budete muset vařit na skříni
Bordel v kuchyni: 1 - budete ochotní umýt nádobí hned po obědě, 5 - dva dny kolem toho budete procházet a tvářit se, že to tam vůbec není, nebo že opravdu nemáte čas

Kapitola 1 - Těstoviny

Přítel každého nekuchaře. Můžou ležet na polici celé týdny a stačí je nasypat do osolené vody a nezapomenout, že tam jsou. Stačí je doplnit prakticky čímkoli. Pojďme se podívat na několik osvědčených kombinací:

Špagety s červenou omáčkou

Kuchařská zdatnost: 1
Časová náročnost: 1
Prostorová náročnost: 1
Bordel v kuchyni: 2

Potřebujeme: cibuli, červenou omáčku (různé názvy, stejná chuť, k dostání ve sklence snad ve všech potravinách), špagety, sůl, bylinky, olej a sýr

Postup:
Dáme vařit vodu na těstoviny. Na kostičky nakrájenou cibuli osmahneme na oleji, přidáme červenou omáčku (pro dva lidi asi půl sklenky) a případně dochutíme. Pokud nevlastníte struhadlo, nebo se vám prostě nechce, necháte v omáčce rozpustit trochu sýra. Na závěr smícháme omáčku s těstovinami a můžeme servírovat.
Položku "Bordel po vaření" je možno snížit na 1 tím, že se pokrm jí rovnou z pánvice.

Špagety se šunkou a rajčaty

Kuchařská zdatnost: 2
Časová náročnost: 2
Prostorová náročnost: 2
Bordel v kuchyni: 3

Potřebujeme: 3-4 rajčata, šunku, cibuli, česnek, olej, bylinky (doporučuji bazalku), sůl, případně sýr

Postup:
Postavíme si vodu na těstoviny a nakrájíme si všechny ingredience. Rajčata můžeme nejdřív spařit a oloupat Náročnost receptu tkví v načasování. Na oleji si osmažíme cibulku, přidáme česnek a necháme ho trochu pustit vůni. Přisypeme šunku - pozor, může prskat. Nakonec přidáme rajčata, bylinky a sůl podle chuti a počkáme, až se rajčata trochu rozblemcají. Smícháme se špagetami a můžeme podávat.

Teplý zeleninovo-těstovinový salát

Kuchařská zdatnost: 1
Časová náročnost: 1
Prostorová náročnost: 1
Bordel v kuchyni: 2

Potřebujeme: mraženou zeleninovou směs, cibuli, penne, olej, sůl, pepř, bylinky

Postup:
Dáme vařit vodu na těstoviny. Na osmaženou cibulku přidáme zeleninu, osolíme, opepříme, dochutíme a necháme změknout. Smícháme s těstovinami a můžeme podávat. Dá se jíst i studené, i když to pak není zdaleka tak dobré, jako čerstvé.


Kapitola 2 - Chleba

S chlebem je potíž. Když koupíte chleba, já se jíst samotný tak den, dva, pak je dobrý tak na chleba ve vajíčku nebo topinky a můžete si být poměrně jistí, že do týdne bude úplně plesnivý. Proto je vhodné vždy po chlebové večeři (ať žije paštika) naplánovat oběd s chlebem jako přílohou.

Fazolky na slanině

Kuchařská zdatnost: 1
Časová náročnost: 1
Prostorová náročnost: 1
Bordel v kuchyni: 1,5 (dala bych jedna, ale přiznejme si to, tak ideální to není nikdy)

Potřebujeme: fazolové lusky, slaninu, chleba

Postup:
Na suchou pánev dáme slaninu (tuku pustí dostatek) a osmažíme. Přidáme fazolky. Můžeme trochu podlít, ale změknou poměrně rychle. Jíme s chlebem. Lze použít i jako přílohu k masu, ale kdo by se dělal s masem, když je to dobré samo o sobě...

Kuřecí směs se zeleninou a zázvorem

Kuchařská zdatnost: 4
Časová náročnost: 4
Prostorová náročnost: 3
Bordel v kuchyni: 2

Potřebujeme: kuřecí prsa, mraženou zeleninovou směs, cibuli, mletý zázvor, sůl, pepř, olej

Postup:
Nejhorší je očistit maso, hlavně pokud máte tupý nůž. Pak už ho jen dáte na cibulku, počkáte, až pustí šťávu, necháte vydusit, přidáte zeleninu, podlijete, nasypete přiměřeně zázvoru a dochutíte.

Vepřové medailonky

Kuchařská zdatnost: 2
Časová náročnost: 2
Prostorová náročnost: 2
Bordel v kuchyni: 2

Potřebujeme: vepřové palce (nevím, nakolik je to oficiální název, je to něco jako levnější panenka), olej, sůl, pepř

Postup:
Očistíme maso a nakrájíme ho následujícím způsobem: v rozestupu asi dvou centimetrů maso vždy střídavě nařízneme a uřízneme úplně, v nařezané části ho pak rozevřeme a lehce naklepeme klouby pěsti. Maso osolíme, opepříme a osmažíme na pánvi asi tři minuty z každé strany. Pozor, prská to, ale je to výborné. Jako bonus si můžete přichystat nějaká čerstvá rajčata, papriku a salát jako oblohu.


Kapitola třetí - Další recepty

Zeleninový kuskus + polévka aneb dvě mouchy jednou ranou

Kuchařská zdatnost: 3
Časová náročnost: 4
Prostorová náročnost: 4
Bordel v kuchyni: 4

Potřebujeme: polévkovou zeleninu (mrkev, celer, petržel, cibuli, česnek), kousek másla, mraženou zeleninovou směs, bramboru, kuskus, olej, polévkové bylinky, sůl, pepř

Postup:
Očistíme si zeleninu, orestujeme ji na másle a uděláme vývar. Můžeme přidat kousek bujónu pro výraznější chuť. Fakt, že se kuskus nevaří, pouze zalije horkou vodou - v tomto případě vývarem, nám umožňuje připravit si zeleninovou směs do kuskusu na druhém kole dvoukoláku, zatímco hrnec s kuskusem postavíme na skříň, přidáme vývar podle návodu a připokličkujeme. Pak do zbylého vývaru nahážeme zbytek zeleninové směsi a nakrájenou bramboru a vaříme, dokud nezměknou. Nakonec smícháme kuskus se zeleninou a dvouchodové menu je hotové.

Langoše

Kuchařská zdatnost: 4
Časová náročnost: 4
Prostorová náročnost: 4
Bordel v kuchyni: 5!

Potřebujeme: kvasnice nebo kypřící prášek do pečiva (ten do perníku nedoporučuji, i když by to nepochybně bylo velice zajímavé), hladkou mouku, vajíčko, vlažnou vodu, sůl, olej, kečup, sýr nebo cokoli, co na té mastné placce máte rádi

Postup:

Kvasnice, mouku, vajíčko, vodu, lžičku soli a lžíci oleje smatláme do husté lepkavé směsi. Množství mouky a vody odhadneme a případně doplníme dle potřeby. Necháme nakynout. Pak přichází nejnapínavější část - polijete si ruce a destičku olejem, aby se těsto nelepilo, tvarujete placky, které se vám při zvednutí protáhnou do velice různorodých tvarů, a pokoušíte se je plácnout na rozpálený olej tak, aby se nesetkal s vaší kůží. Je vhodné mít po ruce prvního strávníka, který hotové langoše průběžně odebírá, neboť velmi rychle chládnou. Za předpokladu, že se do kuchyně vlezete oba zároveň, vám také může obracet langoše na pánvičce, zatímco chystáte další.
Jakmile uspokojíte žaludek, doporučuji se chvilku nedívat na tu spoušť, co jste po sobě zanechali. Uvařte si kafe a buďte hodně milí na již zmíněného prvního strávníka. Třeba podlehne a tu olejovo-těstovou katastrofu uklidí.

Přeji dobrou chuť a pevné nervy.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Raven Raven | 7. října 2012 v 0:34 | Reagovat

Tvá neskutečná všestrannost mě opravdu udivuje... a Tvoje recepty je skvělá zábava číst :))

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.