Prázdninové vaření

30. července 2011 v 16:58 | Iswida |  Ke zbytku
Letní vaření je vždycky problematické. Loni jsme se živili kolínky a špagetami tak dlouho, že na konci srpna už jsme nemohli těstoviny ani cítit - zejména proto, že mamka neměla na vaření čas a my jsme jí pravda moc nepomáhali. Letos jsem se do vaření - aspoň teda občas - pustila já. Dokud bylo horko, neměli jsme na těžší jídla chuť, natož aby se někomu chtělo je vařit, takže začátek prázdnin se opět nesl v těstovinovo - salátovo - zeleninovém duchu (ačkoli naše bezmasé lasagne i můj rukolový salát se sušenými rajčaty jsou opravdu pochoutky).
Potom ale babička přišla s tím, že má ze zahrádky pár cuket a jak je uvaříme, což mému dlouhému vedení vnuklo naprosto převratnou myšlenku: na internetu jsou (překvapivě) recepty!



Z cuket jsem udělala ratatouille. Je to jednoduché a dobré jídlo, na léto jak dělané. I jako příloha k masu by to bylo výborné, ale u nás se vždycky jedlo zlehka. Spočívá v podstatě v tom, že na cibulku a česnek hodíte nakrájenou cuketu (případně i lilek), papriku a rajčata, trochu to okořeníte a trochu podusíte.

Vaření mě chytlo, a tak když jsem dostala chuť na brambory, neodbyla jsem to obyčejnými pečenými. Narazila jsem na úžasnou věc jménem musaka. Na internetu najdete spoustu různě složitých receptů, já jsem většinu převzala odsud. Princip je podobný lasagním - na vrstvu plátků brambor se dá vrstva mletého masa (předem upraveného na cibulce s rajčaty) atd. Nakonec se to zalije omáčkou, která je v každém receptě vlastně trochu jiná, a dá péct. Výsledek je opravdu výborný, což uznal dokonce i můj bratr.

Narozdíl od většiny členů naší rodiny mám slabost pro orientální recepty, takže jsem si proklikávala výše zmíněnou stránku, až jsem našla recept nazvaný Alláhovo kuře. V tomto případě jsem se asi poprvé téměř úplně držela receptu. Doporučení: 250 g kuskusu pro dvě osoby je hodně (vlastně celého receptu je hodně. přepočítala jsem to na čtyři porce a vyšlo z toho šest. asi málo jíme.) I přes frflání mého bratra, že je to suché (což mimochodem není) a mého tatínka, že je tam kuskus (překvapivě) si myslím nakonec všichni pochutnali. Skořice celému jídlu dodá trochu netradiční chuť a po všem tom mizerně upraveném kuřecím ze školní jídelny s rozvařenou rýží nebo neochucenými bramborami je to příjemná změna.

Na zítřek chystám rybí filé zapečené s mandlemi a ořechy. Jsem zvědavá na výsledek - stejně jako na to, jak rychle mě to nadšení do vaření přejde.

A co vy? Jaké speciality máte rádi?
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Mersmerize Mersmerize | Web | 30. července 2011 v 17:05 | Reagovat

Vše zní moc pěkně.. já miluju ryby - jak v létě tak v zimě:)

2 Kowalski Kowalski | 31. července 2011 v 13:04 | Reagovat

Spisovatel?Učitel? - Ne ,že by kuchařka?

3 Carmen Carmen | Web | 1. srpna 2011 v 13:58 | Reagovat

Páni :)) Co se mě týče, jsem kuchařský omezenec, který experimentuje leda s tím, co tentokrát hodí do kuskusu (obvykle tutéž zeleninu), tím spíše máš můj obdiv ;) I když... někde jsem měla recept na strašně dobré zapečené brambory (hodně koření a delší příprava, ale ňamy; ještě tak vědět, kam jsem ten blbý papír zahrabala :D)... Hernajz, teď mám hlad...

4 sl.F sl.F | Web | 10. srpna 2011 v 1:06 | Reagovat

sakra zní to zatraceně lákavě ...jen jak slyší mandle zbíhají se mi sliny aaa mňam..
jo taky jsme si plánovala, že se naučím něco vařit, ale nějak mi zmizel čas... včera jsme měli špageti :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.